Pojezierze Gnieźnieńskie
serdecznie zapraszamy
Start Rejsy Rajd rowerowy za nami!!!

Kontakt:

STOWARZYSZENIE POD ŻAGLAMI

ul. Piastowska 11
62-240 Trzemeszno
REGON: 302320975

biuro@stowarzyszeniepodzaglami.pl

Rajd rowerowy za nami!!! Drukuj

W dniu 27.09.2014r. odbył się rajd rowerowy w chmurach z nutką westernu, zorganizowany przez nasze stowarzyszenie. Na starcie zgłosiło się 50 uczestników. Przed wyruszeniem w trasę odbyła się odprawa, na której zapoznano wszystkich uczestników z planem trasy oraz zagadnieniami bezpieczeństwa. Następnie uczestnicy przejeżdżając przez Niewolno, Kruchowo zatrzymali się w Wydartowie, przy zabytkowej kuźni z XIX wieku.

Kolejnym celem rajdu była wieś Duszno, gdzie mogliśmy podziwiać piękny krajobraz z punktu widokowego, który wznosi się na wysokości 167 m n.p.m. Po krótkiej przerwie i omówieniu historii punktu widokowego wszyscy ruszyliśmy w dalszą drogę.  Dotarliśmy do miasteczka Western City znajdującego się w Gozdawie. Tam na wszystkich uczestników czekała ciepła grochówka z kiełbaska i duża porcja atrakcji: przejażdżka bryczką, strzelanie z wiatrówki, zwiedzanie dworku z XIX wieku. Ponadto na hali sportowej zostały rozegrane mecze piłki nożnej miedzy ustalonymi drużynami. Chętni mogli również zagrać w bilard lub tenisa stołowego. Po odpoczynku i wspólnej zabawie uczestnicy naszego rajdu otrzymali pamiątkowe gadżety i ruszyli w powrotną drogę do Trzemeszna. Droga wiodła Wielkopolską Drogą św. Jakuba.

Po dotarciu na Plac Michała Kosmowskiego w Trzemesznie wszyscy uczestnicy rajdu otrzymali certyfikat potwierdzający odbycie pielgrzymki na Drodze Świętego Jakuba z Gozdawy do Trzemeszna na polskim odcinku szlaku wiodącego do grobu św. Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. W rajdzie rowerowym uczestniczyli mieszkańcy z Trzemeszna, Gniezna i Torunia.
Za uczestnikami rajdu podążał w samochód jako zabezpieczenie trasy rajdu i bezpieczeństwa uczestników.

Rajd rowerowy został dofinansowany przez Stowarzyszenie Światowid z Łubowa ze środków Unii Europejskiej osi 4 Leader PROW 2007-2013, działania 4.31 Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja.

FILM Z RAJDU - AUTOR DAWID WIELGOLEWSKI

TRASA RAJDU