Pojezierze Gnieźnieńskie

ABC pod żaglami - 2019 Drukuj
środa, 26 czerwca 2019 17:54

ABC Pod Żaglami - 2019r.

W dniu 07.06.2019r. odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu ABC pod żaglami. Tym razem naszymi uczestnikami była jedna z najmłodszych grup, która kiedykolwiek nas odwiedziła, a mianowicie grupa przedszkolna "MISIE" z Przedszkola nr 1 im. "Chatka Puchatka" w Trzemesznie.Najmłodszym uczestnikom zostały przedstawione zasady bezpiecznej zabawy w wodzie i na wodzie oraz podstawy żeglowania przez doświadczonych sterników naszego stowarzyszenia. Zaskoczyła nas duża świadomość naszych gości nt. bezpieczeństwa w wodzie i na wodzie, dzięki czemu rejsy po jeziorze Popielewskim i zabawy na brzegu naszej przystani przebiegły bezpiecznie i w bardzo miłej atmosferze. Najmłodsi uczestnicy spotkania bardzo szybko nauczyli się powitania żeglarskiego „A HOJ”, które prawdopodobnie w piątkowe przedpołudnie usłyszeli mieszkańcy Popielewa i Lubinia  -  :=)

Dodatkowo grupa przedszkolna wraz z wychowawczyniami przedszkola przygotowały przedstawienie związane z ekologią, co bardzo spodobało się członkom stowarzyszenia, którzy również przy każdej okazji przypominają o nie zaśmiecaniu m.in. akwenów wodnych      i ekologicznym spędzaniu wolnego czasu nad wodą.

Także nasi milusińscy w podziękowaniu za prelekcję i rejsy jachtami żaglowymi wręczyli sternikom drobne upominki – za co z góry dziękujemy. Nasze wspaniałe spotkanie zakończyło wspólnym ogniskiem, pieczeniem kiełbasek i wspominaniem wspólnym pobytem na wodzie.